Pondělí 2. ledna

Což je mi Efrajim syn tak drahý, dítě mého potěšení? Kdykoli však o něm mluvím, znovu a znovu si ho připomínám. Proto je mé nitro nad ním zneklidněno. Slituji, slituji se nad ním, je výrok Hospodinův.
Jr 31,20


Ale Bůh, bohatý v milosrdenství, z velké lásky, jíž si nás zamiloval, probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy.
Ef 2,4–5


Efrajim nám možná ve verších, které předcházejí dnešnímu čtení, tak trochu připomíná marnotratného syna. Je zahanben, uznává svou vinu a touží po návratu se slovy: „Vždyť ty, Hospodine, jsi můj Bůh.“ Je rozhodnut činit pokání a začít znovu. Hospodin reaguje na Efrajimovo vyznání jako otec a slituje se nad ním. Je potěšující uvědomit si, že ten Bůh, který byl věrný starozákonnímu lidu, i když mu neustále vzdoroval, je tentýž Bůh, který se k nám jako Otec sklání v Ježíši Kristu. Jestliže vyjádříš upřímnou lítost nad svým proviněním, on ti dá naději do budoucnosti a pomůže ti znovu začít.
Děkujeme ti, Otče, že skrze Ježíše Krista k tobě smíme přicházet a naše hříchy jsou nám odpuštěny.

Joz 24,1–2a.13–18.25.26 * Gn 1,1–13

Čtení na 2. ledna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.