Pondělí 9. března

Vaše hříchy vás zbavily dobra.
Jr 5,25


Vždyť nečiním dobro, které chci, nýbrž zlo, které nechci.
Ř 7,19


Člověk je tvor od přirozenosti hříšný. Vždyť hřích se táhne od prvního člověka, od Adama! Tím, že Bůh daroval člověku svobodu, nabídl mu současně možnost sejít z cesty dobra a neustát pokušení hříchu. I Adam zhřešil. A po něm i jeho syn Kain, i my, prapotomci „na entou“. Jsme jako opilci, kteří se snaží jít rovně a mluvit artikulovaně, jako praváci, kteří usilují o krasopis levou rukou – ať se snažíme, jak se snažíme, nejde nám to tak, jak bychom si přáli. Stejně tak Adam se snažil odolat přemlouvání Evy, ale přiznejme si: všichni víme, že odporovat ženám se nevyplácí. Nejspíš ani Kain nechtěl Ábelovi ublížit. Ale stinná stránka v nich byla a také v nás bývá mnohdy silnější. Často je těžké vůbec rozpoznat, co je dobré a co zlé, co je pravda a co lež. Bůh nám však je oporou, pokud o ni stojíme, volá k nám a my ho slyšíme, pokud nasloucháme.
Děkujeme ti, Pane Bože, že k nám voláš, i když si zacpáváme uši, že nám ukazuješ svou velikost a dobrotu, i když oči zavíráme. Prosíme tě, odpusť nám naše viny.

Gn 37,3–4.12–14.23–35(36) * Mk 10,32–34

Čtení na 9. března v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.