Pondělí 4. března

Kdo je jako Hospodin, náš Bůh, jenž tak vysoko trůní? Sestupuje níže, aby viděl na nebesa a na zemi. Nuzného pozvedá z prachu, z kalu vytahuje ubožáka.
Ž 113,5-7


Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí.
Fp 2,6-7


Domnívám se, že se nad tím příliš nezamýšlíme. Bereme Boží příklon k člověku jako něco samozřejmého. Jenže zamysleme se nad tím! Člověk Bohu, dalo by se říci, plivl do tváře svou neposlušností. Lidstvo si stále chce dělat vše podle sebe. Ignoruje Boží rady. Přehlíží jeho lásku. A to nejen v obecné rovině. Každý to známe. Bůh by měl plné právo nad lidstvem zlomit hůl. Přesto se sklání, pozvedá člověka a dává mu naději. Ba co víc, dává mu sebe sama, a to naprosto bezpodmínečně.
A co my, umíme se druhým vydat navzdory riziku, že naše láska nebude doceněna? Umíme zahodit své společenské postavení pro lásku k bližnímu? Bůh bude navždy nedosažitelným vzorem, ale přesto jsme pozváni jej následovat.
Pane, nauč mne té iniciativě lásky, kterou máš ty sám, abych nebyl křesťanem jen podle jména.

L 13,31-35 * 1S 4,1-11

Čtení na 4. března v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.