Středa 28. prosince

Pak mi Hospodin řekl: Hle, vložil jsem ti do úst svá slova.
Jr 1,9


Z oblaku se ozval hlas: "Toto jest můj milovaný Syn, toho poslouchejte."
Mk 9,7


Boží slovo. Kdekdo se dnes ohání Božím slovem. Jeremjáš ale své povolání k jeho vyřizování prožíval velmi osobně a těžce, mnohdy pln vnitřních i vnějších konfliktů. Přinášelo mu utrpení a mnohdy by raději utekl a zemřel, než vyřizoval slova, která způsobovala i to, že ti, které miloval, ho nenáviděli. Byl plný rozporů: měl jistotu i pochybnosti, zápasil o odvahu s vlastní zbabělostí. Vidina jistého vítězství se u něj střetávala s porážkou. Tyto prudké konflikty a potupa, do níž proroka jeho povolání přivedlo, ho ale nutily hledat útočiště v Hospodinu. S ním našel hluboký vztah a díky němu mohl nakonec všemu odolat. Jeremjáše hojně citoval i Ježíš, i díky jeho volání člověka k osobní odpovědnosti za vlastní hříchy. Boží slovo na každý den nedostáváme jen tak nadarmo. Zavazuje nás a vede k poslušnosti Kristu, protože v něm se naplňuje Boží láska k nám a smysl našeho konání i doufání.
Pane náš, tvé slovo zavazuje k poslušnosti a také přináší radost. Dej, abychom to nevnímali jako rozpor, ale jako velikou milost.

Mt 2,13-18 * L 2,25-35

Čtení na 28. prosince v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.