Čtení na 27. července 2015

Ukaž divy svého milosrdenství, spasiteli těch, kdo před útočníky se k pravici tvé utíkají.
Ž 17,7


Podle toho jsme poznali, co je láska, že on za nás položil život.
1J 3,16


Láska - opěvují ji básníci, zkoumají vědci. Snaží se vyjádřit ten opojný pocit s typickými příznaky, které připomínají psychiatrické onemocnění nebo pokročilou závislost na drogách. Na rozdíl od nich je však tato extáze společností tolerována, ba často se dokonce považuje za vrchol lidské existence. Zkoumá se, zda časem vyprchá nebo se přetvoří v něco trvalejšího. Láska po čase nabývá hloubky a stability. Její opravdovost se ukazuje v tom, že jí nezáleží jen na sobě. Hledáte recept na dobrý vztah? Je stále stejný: "...pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu" (Fp 2,3-4). Láska se pozná v činech, jinak jde jen o plané řeči. I ve vztahu k Bohu jsme prošli jakousi zamilovaností. Pak jsme poznali jeho úžasnou lásku v tom, že Bůh nechal svého Syna za tebe a za mě položit život. K tomu nemůžeš nic přidat, jen to přijmout.
Milostivý Bože, ty nás opět ujišťuješ o své lásce k nám. Dej, ať je tento div pro nás základem k vyjádření naší lásky našimi skutky vůči druhým.

Jk 2,14-26 * Mt 8,5-13

Čtení na 27. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.