Sobota 4. ledna

Nezabiješ.
Ex 20,13


Milujte své nepřátele. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám ubližují.
L 6,27–28


Život jako poklad a Bůh jako jeho strážce. Jaká je vlastně jeho cena? Proč nesmím nikoho zabít? Proč nesmí nikdo vztáhnout ruku na mne? Pokud není Bůh, pokud cesta života náhle skončí, když narazíme na skalnatou zeď smrti, pokud jsme jen náhodným shlukem molekul a aminokyselin, které se v omáčce oceánu omylem vylíhly k životu, pak toto slovo nemá smysl. Je to jedno, jestli žiješ dobře, nebo zle. A co je dobro a co zlo? To, co mi prospívá a přináší potěšení? Ale pokud platí, že jsem kouskem velikého zrcadla, které odráží jeho nesmírnou nádheru, moc a lásku, pokud platí, že mne drží ve své ruce, pokud platí, že se jeho srdce vzepře ve chvíli, kdy by mě měl zničit pro moji neposlušnost, pokud platí, že kvůli mně sáhl do hlíny a vlastníma rukama mě uhnětl, pak běda tomu, kdo řekne slovo proti jeho milovanému dítěti nebo vztáhne ruku a ublíží mu.
Pomoz mi vidět, jak vzácný jsem ve tvých očích, a dívat se stejně na všechny okolo.

Gn 21,1–7 * Mk 1,14–20

Čtení na 4. ledna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.