Středa 1. ledna

Zkoušel jsi nás, Bože, protříbil jsi nás, jako se tříbí stříbro.
Ž 66,10


Víme, že z utrpení roste vytrvalost, z vytrvalosti osvědčenost a z osvědčenosti naděje. A naděje neklame, neboť Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán.
Ř 5,3–5


Zákeřná forma rakoviny u věřící třicetileté dvojnásobné maminky. Náhlé propuštění z práce ve chvíli, kdy banky tlačí na rychlé splacení všech závazků. Rozpadlá rodina a nejistota, co bude zítra. Dlouhodobé napětí z vykonávání náročného zaměstnání spolu s péčí o stárnoucí rodiče a mnohočetnou rodinu. To jsou jen některé z nepříjemných pastí, na které v životě narazili blízcí okolo nás. Podobné zprávy mají potenciál vykolejit nás a narušit poklid našeho života. A to je běžné a přirozené. Někdy ale jako by v sobě měly zašifrovaný tajný ďábelský tweet: „Podívej se, co se ti to děje. Je to jasné. Bůh už tě nemá rád…“ Tento verš nám ale říká, že je to jinak. Co když chvíle, kdy nás svírají okolnosti nebo naše vlastní nitro, neznamenají, že jsme se ztratili z Boží přízně, co když to znamená, že nejsme jenom obyčejná hlína, ale vzácné zlato? Co když za tou tavicí výhní, kterou procházíme, stojí zkušený metalurg, který ví, co dělá, a dělá to z lásky?
Pomoz, Pane, vidět i uprostřed zkoušek tvoji pevnou a laskavou ruku.

L 4,16–21 * Jk 4,13–15 * Ž 121

Čtení na 1. ledna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.