Pátek 1. ledna

Nebudete krást ani obelhávat a podvádět svého bližního.
Lv 19,11


Všichni buďte jedné mysli, soucitní, plní bratrské lásky, milosrdní a pokorní, neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku, naopak žehnejte; vždyť jste byli povoláni k tomu, abyste se stali dědici požehnání.
1P 3,8–9


Vstupujeme do nového roku s Božím slovem, s mnohými prosbami i touhou po Božím požehnání a přízni. Zaznívá k nám výzva, abychom se vyvarovali nepoctivosti a neupřímnosti: „Nebudeš krást a obelhávat.“ V 19. kapitole knihy Leviticus je shrnut řád života Bohem posvěcovaného lidu, který se v každodennosti projevuje ve vzájemných mezilidských vztazích. Biblické výzvě je blízká masarykovská zásada „Nekrást a nelhat“ jako užitečný morální apel platný i pro naši soudobou společnost. Nestačí však jen nekrást a snažit se říkat pravdu lidem přímo do očí. Řád Boží lásky od nás křesťanů požaduje ještě víc – schopnost rozdělit se ze svého a pravdu říkat s pokorou a láskou, aby druhé nezostuzovala a nezraňovala.
Bože, náš Otče, na počátku nového roku tě prosíme, abychom prožívali budoucí dny v řádu tvé lásky, následovali tvého Syna Ježíše a byli posilováni a utvrzováni tvým Duchem v pravdě evangelia.

L 4,16–21 * Jk 4,13–15 * Joz 1,1–9

Čtení na 1. ledna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.