Středa 4. září

Král Daniela oslovil: "Vpravdě, váš Bůh je Bůh bohů a Pán králů, který odhaluje tajemství."
Da 2,47a


Jsem jist, že ani smrt ani život, ani andělé ani mocnosti, ani přítomnost ani budoucnost, ani žádná moc, ani výšiny ani hlubiny, ani co jiného v celém tvorstvu nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu.
Ř 8,38-39


Z úst Nebúkadnesara zaznívá jedinečné vyznání: "Vpravdě, váš Bůh je Bůh bohů a Pán králů." Daniel totiž odhalil babylonskému monarchovi tajemství, vyložil sen, který mu nedal spát. Král na okamžik pohlédl pravdě do očí. On i jeho říše sice budí nyní respekt a hrůzu, ale ve skutečnosti jsou jako obr, který stojí na nohou dílem ze železa a dílem z hlíny. Jediný úder bude stačit, aby se celá říše zhroutila a nezbylo z ní nic. A tak skončily všechny mocné říše a režimy i jejich protagonisté. Není moudré na ně spoléhat a už vůbec nestojí za to investovat do nich svůj život či ztratit pro ně svou duši. Pro nás je však nanejvýš důležité porozumět ještě jednomu tajemství: Jaké povahy je Boží moc a Boží velikost? Jaký je Bůh bohů a Pán králů, jehož vyslancem se Daniel stal? Jiný obr, Kristus Ježíš, zjevil světu nezdolnou moc Boží lásky. Z epištoly do Říma zní potěšení, ujištění, že od ní nás nemůže odloučit žádná moc pozemská nebo nadzemská, žádná tyranie, ani naše vlastní síla či slabost.
Chvála tobě, Pane. Amen.

Fm 1-16(17-22) * Neh 1,1-11

Čtení na 4. září v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.