Středa 31. července

Kdyby tě tvůj bratr, syn tvé matky, nebo tvůj syn nebo tvá dcera nebo tvá vlastní žena nebo tvůj nejmilejší přítel potají ponoukal: "Pojďme sloužit jiným bohům," které jsi neznal ty ani tvoji otcové, [...] nepřivolíš mu a neuposlechneš ho, nebudeš litovat ani s ním mít soucit, ani ho krýt.
Dt 13,7.9


A aby Kristus skrze víru přebýval ve vašich srdcích; a tak abyste zakořeněni a zakotveni byli v lásce.
Ef 3,17


Zjistí-li nějaký člověk, co je na světě nejdůležitější, jaký má život smysl, a není-li duševně nemocný, drží se toho, co poznal. Změní hodnotový žebříček a chválí Boha. Bůh je alfa i omega, počátek i konec. Na tomto světě i v celém kosmu není nic, co by ho mohlo nahradit. Člověk se po zkušenosti s ním nedá nikým zviklat a, řečeno s J. A. Komenským, drží se onoho "jednoho nezbytného".
Lidé ve svém životě však nežijí osamoceně. Mají příbuzné, známé, přátele, kteří je ovlivňují. Jsou-li dobří, vedou je k dobrému, nejsou-li dobří, vedou je ke zlému. Již M. J. Hus ve svém spise Dcerka nabádal, abychom si dávali pozor na pokušení, které přichází od člověka. Podle Husa může být dobré i zlé! Staví-li člověk na první místo sebe nebo hmotné statky, směřuje-li od Boha i od lidí, jde cestou do záhuby, byť to bude cesta obklopená "dobrými" radami. Je-li pro nás na prvním místě Bůh a služba jemu i ostatním lidem, raduje se naše srdce s Kristem, že našlo lásku a pokoj, smysl života!
Radujeme se, Pane, že jsme tě našli! Prosíme tě, dej nám dostatek síly, abychom tuto zkušenost s tebou dokázali předat lidem, kteří tě ještě nenalezli. Dej nám, Pane, ostrý zrak a čistá srdce, abychom rozpoznali dobře míněné rady a nedali se zmást těmi, které vedou do záhuby! Amen.

Mt 19, (4-7)8-12(13-15) * Sk 27,1-12

Čtení na 31. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.