Čtení na 29. července 2012

Který bůh na nebi nebo na zemi by dovedl vykonat takové činy a takové skutky jako ty!
Dt 3,24


Kristus byl zjeven v těle, ospravedlněn Duchem, viděn od andělů, hlásán národům, došel víry ve světě, byl přijat do slávy.
1Tm 3,16


Boží skutky hodnotíme někdy pozitivně a s vděčností, jindy jsme překvapeni. A patrně častěji jsou Boží zásahy do reálného světa lidí nepochopitelné. Při smrti milované osoby se ptáme: "Proč, Pane?" Když se vyhneme nebezpečné situaci na rušné ulici, pochválíme se za ostražitost, rychlou reakci a uštědříme nepozorným účastníkům silnice nemilá slova či pohledy. Nebo je to jinak? Zastavíme na nejbližším odpočívadle a vyjádříme Bohu vděčnost za ochranu? Možná. Bůh dělá mocné skutky vždycky. Jeho činy jsou výjimečné i tehdy, když se nám to nezdá. Nevítané věci v životě nehodnotíme vždy pozitivně. Pán Bůh ale častěji odpovídá neočekávaně i v časech, kdy si to vůbec nepřejeme. Tvůrce prostě jedná, a proto jsou jeho produkty také jiné než naše. Na tuto skutečnost často zapomínáme. Boží Syn "byl přijat do slávy" - jak na to poukazuje apoštol. Proč však od nás Bůh, vtělený v Ježíše Krista, odešel? Proč nezůstal viditelně s námi? Nebylo by nám s ním lépe? Cožpak bychom nebyli rádi i my očitými svědky Ježíšových mocných skutků? Odpověď se skrývá v otázce. Tělesně nás Bůh na čas opustil, aby nám jednou bylo lépe. Problémem je pouze naše netrpělivost při čekání na "něco lepšího". Není to problém našeho dne?

Mt 5,13-16 * Ef 5,8b-14 * Ž 119,129-136

Čtení na 29. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.