Čtvrtek 26. Prosince, Štěpána mučedníka

Hospodine zástupů, Bože Izraele, který sídlíš nad cheruby, ty sám jsi Bůh nade všemi královstvími země. Ty jsi učinil nebesa i zemi.
Iz 37,16


Pochválen buď Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista, který nás v Kristu obdařil vším duchovním požehnáním nebeských darů.
Ef 1,3


Že Bůh sídlí vysoko, to si asi umíme představit. Že je Bůh nad všemi královstvími země, to vyznáváme, i když o tom nejspíš mnohdy pochybujeme. Ach, copak nejsou mnohé země a režimy, kde panuje lidská svévole, násilí, nespravedlnost a bezbožné vykořisťování slabších silnými a chudých bohatými? Král Chizkijáš, který takto začíná svou modlitbu, nepochybuje: ani tato místa nejsou mimo Boží moc a pomoc. Zaslíbený, jako dítě narozený Král se ujme dříve nebo později své vlády i tam. A zavládne "pokoj bez konce" (Iz 9,6). Ale proč navíc oslovuje Boha slovy: ty, "který sídlíš nad cheruby"? Snad proto, že se v tu chvíli nezdálo lidu izraelskému nic vzdálenějšího než právě příchod Božího království. Bůh nás opustil, je daleko, vysoko, v cizině. A tak král v modlitbě Hospodinu (ano, vskutku, Hospodinu!) připomíná: Cherubové střežili tvůj trůn na truhle smlouvy. Ty jsi naše otce jako král trůnící nad těmito cheruby věrně dovedl do země zaslíbené. Prosíme, rozpomeň se na tuto svou věrnost, vysvoboď nás i nyní (Iz 37,20) a přijď království tvé pro nás i všechny lidi.
Bože, prokaž všem, kdo mají trápení a úzkost, že jsi věrný ve svém věčném milosrdenství a díla svých rukou nikdy neopustíš. Amen.

Mt 10,16-22 * Sk (6,8-15)7,55-60 * Žd 10,32-34.39 * J 1,19-28

Čtení na 26. prosince v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.