Sobota 21. prosince

Šest dní budeš pracovat, ale sedmého dne odpočineš; i při orbě a při žni odpočineš.
Ex 34,21


Sobota je učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu.
Mk 2,27b


Nemám čas; mám moc práce, slýcháme. A sami tuto větu také přečasto používáme. Nemusí to být výmluva, jen konstatování. Zvlášť při žni mají lidé naspěch. Musí sklidit dřív, než zrno vypadne z klasů nebo než se přižene déšť. Kdy jindy než při žni není čas jít na bohoslužby?
Právě tehdy máme slyšet: Když, člověče, nejvíc pospícháš a chtěl bys dřít do úmoru, abys sklidil rychle do stodol, ani tehdy nezapomínej na Pána Boha. Naopak. Zastav se, abys Bohu poděkoval a uvědomil si, komu za dobré dary, které ti vydalo pole, vděčíš. Spočiň v Boží blízkosti, abys nepropadl pocitu, že plné sýpky jsou jen a jen výsledkem tvé tvrdé dřiny. Koneckonců sedmý den je pro tebe. Bez společenství s Bohem bys viděl jen tu dřinu; práce by se ti stala otročením, radost by se spolu s vděčností vytratila v další a další honbě za úspěchem.
Pravda, sedmý den je den Hospodinův, ale právě ve společenství s ním jsi, člověče, nejblíže svému poslání a naplnění: být Božím dítětem.
Děkujeme ti, Pane, nejen za to, že smíme odpočívat po práci, ale především že nám dáváš příležitost celého dne, abychom spočinuli ve tvé blízkosti. Dej, ať tuto příležitost nepromarníme. Amen.

Zj 3,7.8.10.11(12) * Mal 3,6-12

Čtení na 21. prosince v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.