Pondělí 2. září

Hospodin dále řekl: "Dobře jsem viděl ujařmení svého lidu, který je v Egyptě. Slyšel jsem jeho úpění pro bezohlednost jeho poháněčů. Znám jeho bolesti."
Ex 3,7-8


A nejen to: chlubíme se i utrpením, vždyť víme, že z utrpení roste vytrvalost, z vytrvalosti osvědčenost a z osvědčenosti naděje.
Ř 5,3-4


Hospodin říká: viděl jsem, slyšel jsem, znám - trýzeň, úpění a bolesti svého lidu. Někdy se nám může zdát, že Hospodin nevidí a neslyší. Mnohdy Božím cestám, času jeho příchodu ke spáse nerozumíme. Přesto Písmo uchovává zkušenost mnoha generací Božího lidu starozákonního i novozákonního, vyznání a naději, která se stává jistotou: Hospodin vidí, slyší a zná. Sestupuje, aby ty, kteří pokořeni úpí, trýzněni bolestí naříkají, vysvobodil. Nevíme, kdy se to stane, nevíme, jakým způsobem Hospodin zasáhne, ale prosíme o dar Ducha svatého, dar vytrvání. Novozákonní oddíl z epištoly Římanům jde však ještě dál. Je nám zvěstována naděje o veliké ceně utrpení. Právě v trýzni a bolesti, jako nikdy před tím, okusíme nekonečné hlubiny Boží věrnosti a milosrdenství.
Ježíši Kriste ukřižovaný, děkujeme ti, že nás objímáš a neseš v čase trýzně. Amen.

2Tm 1,1-6(7) * Ag 1,1-15

Čtení na 2. září v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.