Pondělí 8. července

Na vlastní oči jste přece spatřili celé to veliké Hospodinovo dílo, které vykonal.
Dt 11,7


Nedali jsme se vést vymyšlenými bájemi, ale zvěstovali jsme vám moc a slavný příchod našeho Pána Ježíše Krista jako očití svědkové jeho velebnosti.
2P 1,16


„Víra“ a „svědectví“, „poznání“ a „vyznání“ bytostně patří k sobě. Svědectví druhých je důležité pro mou víru – moje víra je důležitým svědectvím pro druhé. Mluví se o „řetězu svědků“, který začíná očitými svědky. V Novém zákoně nám apoštol Petr svědčí o svém setkání s Ježíšem, tím předvelikonočním i tím vzkříšeným; na zkušenost „na vlastní oči“ se odvolává i svědek ze starozákonního Deuteronomia (= „Zákon podruhé“ či „opakování Zákona“) předtím, než Izraelci narození v poušti vstoupí do zaslíbené země. „Co když to (historicky) bylo jinak?“ napadá nejen nás. Svědectví je vždy subjektivní (proto Bible žádá aspoň dva věrohodné svědky). Víra je risk! Nakonec jde o mé setkání s Kristem. Pravda svědectví, která jsem slyšel, není v mé soudcovské nestrannosti, ale v živém Kristu, který se mě dotkl i skrze tato svědectví.
Ježíši, pomoz mi nebýt zmetkem, ale tvým svědkem.

Ex 14,15–22 * Ex 25,1–22

Čtení na 8. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.