Pondělí 25. července

Nebesa byla učiněna Hospodinovým slovem, dechem jeho úst pak všechen jejich zástup.
Ž 33,6


Nedává si od lidí sloužit, jako by byl na nich závislý; vždyť je to on sám, který všemu dává život, dech i všechno ostatní.
Sk 17,25


Zda máme strachu z přírody a vesmíru více, než měl starověký člověk, nebo méně, je asi těžko říci. Snad ani my nejsme prosti strachu z toho, co "příroda" dokáže. S řekami a moři, ale i s naším tělem. Ale zde je vyjádřena ohromná jistota: Žijeme v prostoru, který není mimo Boží plány a úmysly. Bůh od počátku pamatoval na to, abychom mohli vést dobrý život a měli prostor k práci i odpočinku. Nejsme vydáni všanc náhodě nebo nějakým zlým silám, co se na nás odkudsi sápou a nikdo neví, jak to dopadne. Snad proto zdůrazňuje žalm, že to bylo učiněno Hospodinovým slovem. Ne nějakým věčným bojem a zápasem, ale pouhým slovem. A dechem.
Náš Stvořiteli, děkujeme ti, že nejen na počátku, ale dodnes svým slovem a dechem svého Ducha udržuješ a obnovuješ nás i náš svět.

1Kr 3,16-28 * Mk 4,26-29

Čtení na 25. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.